Marias opskrifter

– Inspiration til økologiske hverdagsretter

Gazpacho

Hjemme hos os bliver der serveret gazpacho i tide og utide det meste af sommeren. Gazpacho er superhurtig at lave, er ganske sund og mætter godt sammen med et godt stykke brød til.

Gazpacho

Denne gazpacho-opskrift kan vel nok siges at være en meget forsimplet version af den oprindelige opskrift, og som det mest kontroversielle element indeholder den ikke friske tomater, men blot hakkede, flåede tomater. Bevares, friske tomater er at foretrække, men smagsforskellen er ikke den store, og så er det selvfølgelig bare meget hurtigere ikke at skulle skolde og skrælle tomater.

Så denne opskrift er til en lyn-gazpacho, som virkelig kan laves på mindre end 10 minutter, men som efter min mening (og heldigvis andres, også) smager ret fantastisk :-)

Du skal bruge følgende til en omgang gazpacho til 2 personer:

  • 1 brik hakkede tomater (380 g)
  • 1 agurk
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 lille løg
  • 1 hvidløg
  • God olivenolie
  • Godt brød, fx Il Fornianos forbagte ciabattabrød
  • Evt. persille

Start med at skære agurken, peberfrugten og løget i (halvstore) stykker. Tag en blender frem og hæld først de flåede tomater i. Tilføj herefter resten af ingredienserne: Agurken, peberfrugten, løget og hvidløget, samt et ordentlig skvæt god olivenolie. Blend længe og godt. Smag til med salt og peber, og evt. også persille, hvis du har noget liggende.

Gazpacho skal gerne spises koldt, så put Gazpachoen i køleskabet inden servering. Alternativt kan du, som jeg, bare vænne dig til at have alle ingredienserne (navnlig brikken med de hakkede tomater) liggende i køleskabet, så suppen helt automatisk også bliver kølig.

Servér gerne med varmt brød.

Tilberedning: 10 minutter

Laks med fiskesauce

Når jeg har haft folk til middag, har jeg i årevis haft denne opskrift som førstevalg: Ovnlaks med fiskesauce og ris (plus diverse grønt).

Fiskesaucen er uden tvivl hovedelementet i retten og passer til det meste fisk, selvom jeg næsten udelukkende har serveret den med laks. Saucen er ret nem at lave, men tager noget tid, idet den ad flere omgange skal koge ind til det halve.

Vi skal bruge følgende til saucen til ca. 4 personer:

  • 2 løg skåret i småtern
  • 2 dl friskpresset appelsinsaft
  • 2 dl vermouth
  • 2 dl fiskebouillon (enten fra terning eller frisk fra fiskehandler)
  • 2 dl fløde

Om saucen: Tag en tykbundet gryde frem og rist løget i lidt olie. Tilsæt herefter den friskpressede appelsinsaft, og lad det simre indtil det er kogt ind til det halve.

Tilsæt vermouth og fiskebouillon og lad det igen koge ind til det halve.

Til sidst – kort før servering – skal du hælde fløden i. Man kan også jævne saucen lidt med maizena eller mel, men det er en smagssag. Jeg foretrækker, at saucen er helt tynd, idet basmatirisene alligevel suger det hele op.

Om laksen: Der skal være 1 til 2 laksebøffer pr. person, og de skal have ganske kort tid i ovnen – ca. 10-12 minutter på 200 grader. Jeg ynder at putte en blanding af friske tomater og revet ingefær ovenpå, men au naturel er også bare dejligt.

Tilberedning: 35 minutter

Asiatisk salat med mango og honningristede cashewnødder

Denne opskrift stammer oprindeligt fra Jamie Oliver, så credit til ham for denne aparte ingrediensblanding, der rummer alle fem grundsmage. Til forskel fra Jamies oprindelige opskrift er der i min version blot ændringer i mængden af nogle af ingredienserne (mere mango, flere cashewnødder, færre bønnespirer) og at den ikke indeholder chili. Salaten passer godt til at gøre en simpel hverdagsret lidt mere spændende.

Her er, hvad du skal bruge:

  • 140 gram bønnespirer
  • 200 gram cashewnødder
  • 1 moden mango
  • 1 stort bundt koriander
  • Flydende honning
  • Sojasauce
  • Sesamolie
  • 1 lime

Start med at skære mangoen ud i meget små firkanter. Hvis du har travlt, kan du blende den i stedet, men små firkanter er at foretrække. Bland mangoen med bønnespirene i en skål.

Tag en bræt og hak cashewnødderne i halve/kvarte, og smid dem herefter på en varm pande for at riste dem. Når nødderne er blevet lidt brune, hæld så flydende honning over og rør godt rundt. Hæld så nødderne over på en tallerken og lad dem køle af.

Hak det store bundt koriander i små stykker. Hæld koriander og cashewnødderne ned i skålen med mango og bønnespirer, og tilføj saften af limen. Smag så til med sojasouce og sesamolie.

Tilberedning: 35 minutter

Småkage-pindsvin

Ideen om at lave pindsvin-småkager er bestemt ikke ny, men jeg blev inspireret til at prøve at lave mine egne efter at have set disse fantastisk nuttede små pindsvin.

Opskriften er meget lige til: Lav en almindelig smørbaseret småkagedej, form små aflange bolde af dejen, bag, dyp i chokolade/nougat og vend småkagerne i hakkede mandler eller nødder. Lav så de små øjne og snuden med en lille pipette.

Pipetten til at lave øjnene og snuden kan købes på nettet (fx hos www.bagetid.dk) eller i specialforretninger som FrederiksbergKøbmanden på Gammel Kongevej 84.

Til småkagerne skal vi bruge følgende (nok til ca. 30 småkager):

Til dejen:

  • 250 g mel
  • 190 g smør i stuetemeperatur
  • 100 g flormelis
  • 1 æg
  • 1/2 tsk. vanillesukker (ca. 2,5 g)
Til pynten:

  • Ca. 50 g nougat
  • Ca. 50 g mørk chokolade
  • Ca. 100 g mandler

Økologisk nougat kan findes i de fleste helsekostforretninger, mens resten af ingredienserne kan findes i en gennemsnitlig Irma.

Fremgangsmåde:

1) Ælt mel og de øvrige ingredienser sammen til en ensartet dej i en stor klump.
2) Stil dejen til afkøling i køleskabet i ca. 20 minutter.
3) Form småkagerne i små, aflange klumper (ca. 14 g). Brug vægten for at sikre, at de alle har samme størrelse.

Læg småkagerne på en rist med bagepapir som vist nedenfor:

1
 
4) Bag småkagerne i ca. 6 min. i en forvarmet ovn ved 220° C (varmluft 200° C) på ovnens midterste rille.

2
 
5) Opvarm chokoladen og nougaten i et vandbad.
6) Hak mandlerne.
7) Dyp småkagerne i chokolade/nougat-blandingen, og vend dem i de hakkede mandler.

3
 

8) Lad småkagerne køle af.
9) Brug pipetten til at lave snuden og øjnene.

4

 
Voila!

Bemærk i øvrigt, at jeg ikke længere bruger min telefon til at tage madbillederne, idet jeg nu har et kamera Canon EOS700D, så nu er billederne i lidt bedre kvalitet :)

Økologisk sensommersalat

Den økologiske sensommersalat er kendetegnet ved, at alle ingredienser kan findes friske og i økologisk kvalitet i en gennemsnitlig Irma i løbet af sensommermånederne. Salaten passer rigtigt fint som tilbehør til en simpel hovedret, der ikke indeholder alt for mange smagsnuancer.

Sensommersalat

 

Sensommersalaten er relativt hurtig at lave, idet ingredienserne jo blot skal snittes/skæres i småstykker og blandes sammen. Asparges og romanesco-kålen skal dog også blancheres. Jeg anbefaler, at man venter med at blande alle ingredienser sammen indtil kort tid før serveringen, idet salaten ellers godt kan falde lidt sammen.

Vi skal bruge følgende:

  • 2 stk. hjertesalat
  • 1 bakke cherry-tomater
  • 1/2 agurk
  • 1 bundt persille
  • 1 bundt asparges
  • 1 citron
  • 1 romanesco
  • 2 majskolber
  • 200 g. ærtebælger
  • 3 gulerøder
  • Balsamico
  • Salt

Start med at koge lidt vand, som du kan bruge til at blanchere romanesco-kålen og asparges. Skær asparges’ne i små stykker og romanescoen i små buketter. Blanchér ved at sænke grøntsagerne i kogende vand i omkring et minut – ikke længere. Drys lidt salt over og smag til med citronsaft.

Majskolben koges i vand i et par minutter, eller puttes blot i mikrobølgeovnen i halvandet minuts tid.

Hak tomater og agurk i små stykker. Pil ærterne fra ærtebælgerne, og skær majskornene fra kolben med en skarp kniv.

Skræl gulerødderne og riv dem på et rivejern eller en mandolin. Hak persillen og snit salaten.

Bland så tomater, salat, asparges, romanesco, gulerødder, majs, ærter og persille, og top med lidt balsamico.

Velbekomme!

Tilberedning: 35 minutter

Salat med hokkaido og gulerødder

Denne salat egner sig fortrinligt til en hverdagsaften, idet den er dejlig nem at købe ind til og hurtig at forberede. Bemærk, at salaten er ganske mættende, så hvis den serveres som garniture til hovedretten, så bør denne ikke være alt for tung.

Salat med hokkaido

 

Økologiske hokkaidoer – salatens vigtigste ingrediens og min absolut ynglingsspise efter ærtebælger og kastanjer – kan købes i Irma i de fleste måneder af året, men de er specielt gode mellem august og oktober.

Hokkaidoen gør salaten meget sød og står i overraskende fin kontrast til tomaterne og balsamicoen. I øvrigt vil jeg lige takke min veninde Aukse Hansen for denne opskrift, idet jeg første gang fik retten serveret hjemme hos hende. Så tak! :)

Vi skal bruge følgende ingredienser:

  • 1 hokkaido
  • 6-7 gulerødder
  • En lille bakke cherry-tomater
  • 2 stk. hjertesalat
  • Balsamico
  • God olivenolie

Start ud med at skære skorpen af hokkaidoen og skrælle gulerødderne. Skær begge i mindre, mundrette bidder og rist på en varm pande indtil de er gennemstegte. Tilføj godt med salt. Tilføj evt. også lidt vand og sæt låget på, hvis det skal gå hurtigt – men rist på en tør pande det sidste minut, så ingredienserne bliver dejligt sprøde. Fjern derefter gulerødderne og hokkaidoen fra panden og lad dem køle af.

Skyld hjertesalaten grundigt og snit fint. Skær cherrytomaterne i 8 skiver og bland dem med salaten. Hæld en smule balsamico og olie over, og rør godt rundt.

Bland salaten med de afkølede gulerod- og hokkaido-stykke, og smag evt. til med ekstra salt.

Velbekomme!

Tilberedning: 15 minutter

Pizza bolognese

Økologisk pizza bolognese

Den traditionelle pizza bolognese er lige så god, som den er nem at lave: Den består grundlæggende af en pizzabund, hakket oksekød, løg, gulerødder, mosede tomater og revet ost. Med undtagelse af pizzabunden er alle ingredienser en del af det økologiske standard-sortiment i de fleste supermarkeder. Pizzabunden kan man jo lave selv, men ellers kan man finde økologiske pizzabunde i det økologiske supermarked ØkoBest på Vesterbrogade.

Denne opskrift passer til én pizza (passende til én person). Vi skal bruge følgende:

  • 1 pizzabund (gerne spelt)
  • 2 skefulde olivenolie
  • Mosede tomater i glas
  • 2-3 gulerødder
  • 250 g. hakket oksekød
  • 2-3 rødløg
  • 2 hvidløg
  • Revet ost
  • Salt
  • Friske krydderurter

Start med at tænde ovnen på 200 grader.

Rist det hakkede oksekød på en varm pande, og tilføj salt og evt. 2 finthakkede hvidløg.

Hæld 2 spsk. olivenolie ud over pizzabunden og fordel helt ud til kanterne med en ske. Tilføj herefter 2-3 spsk. mosede tomater, så bunden er god dækket til.

Riv gulerødderne groft på et rivejern og skær rødløgene i fine skiver. Fordel først gulerødderne og derefter rødløgene ud over pizzaen.

Tilføj evt. lidt salt inden det hakkede oksekød tilføjes. Top pizzaen med revet ost.

Læg pizzaen ind i ovnen, og lad den få mellem 15 og 20 minutter. Hak imens hvad du har af friske krydderurter – f.eks. en blanding af basilikum, timian og estragon – og drys ud over pizzaen, når den er færdig.

Velbekomme!

Tilberedning: 35 minutter

Bønne-bønnesalat

Bønne-bønnesalatJeg har for nyligt fået øjnene op for sorte bønners fortræffeligheder. De mætter, de smager godt, og man kan blande dem med stort set alt. Oftest skal der blot lidt citron til – der står i kontrast til bønnernes lidt “tørre” smag – for at få en himmelsk bønnesalat. Bønnerne har dog to ulemper: For det første skal de altid lægges i vand dagen før, så derfor kan man ikke arbejde så impulsivt med dem. For det andet skal de oftest koges i omkring en time, så de egner sig ikke til travle dage, hvor middagen skal klares hurtigt. Men dette er til at overkomme og fordelene opvejer klart ulemperne når først salaten er lavet, og man kan nyde den som sund, mættende garniture.

Bønne-bønnesalaten indeholder to slags bønner: Sorte bønner og friske, grønne bønner. Vi skal bruge følgende:

  • 200 g. sorte bønner
  • 250 g. grønne bønner
  • 2 rødløg
  • 2-3 citroner
  • 1 squash
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk flydende honning
  • Olivenolie

Lad de sorte bønner ligge i blød i koldt vand i mindst 10-12 timer.

Dræn vandet fra bønnerne, skyl dem, og kom dem i en gryde med frisk, usaltet vand med et par laurbærblade. Kog dem i ca. 50 minutter – eller til de er møre – og dræn vandet fra.

Skær imens løg og squash i små stykker, og rist dem på en pande med lidt olivenolie og salt.

Nip enderne af de grønne bønner, og kog dem i lidt saltet vand i 3-4 minutter.

Bland citronsaft og -skal med lidt salt, olie, og flydende honning. Vend de lune sorte og grønne bønner med dressingen, og tilføj løg og squash.

Bønne-bønnesalaten egner sig rigtigt godt som tilbehør til en god økologisk bøf eller frikadeller.

Tilberedning: 55 minutter

Gulerodssalat med hasselnødder

Gulerodssalat med hasselnødder og persilleDenne opskrift er perfekt til når man mangler lidt lækker garniture til hovedretten. Retten har kun 2 hovedingredienser – gulerødder og hasselnødder – men med den rette forberedelse og tilbehør, bliver retten ganske unik. Det vigtigste element er, at hasselnødderne ristes på en pande i lidt smør, idet dette betyder, at nødderne får en langt bedre og kraftigere smag end normalt.

For at retten smager bedst, skal følgende ingredienser bruges:

  • 500 g. gulerødder
  • 100 g. hasselnødder
  • 1/2 bundt persille
  • 1 citron
  • Smør til panden
  • 1 spsk. sukker eller flydende honning
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt

Start med at blande citronskal, citronsaft, olivenolie og sukker sammen. Hak persillen.

Rist hasselnødderne på en varm pande i 3-4 minutter, og lad dem køle af. Gnid de værste skaller af, og hak dem i skiver.

Skræl herefter gulerødderne og skær dem i smalle, skrå skiver (gerne på et mandolinjern).

Vend gulerødderne i citron-dressingen, persillen og de hakkede hasselnødder, og smag til med salt.

Tilberedning: 15 minutter

Pandekager à la Evert

Pandekager à la EvertOpskriften til pandekager à la Evert adskiller sig ikke væsentlig fra andre opskrifter, idet der blot skal lidt flere æg og lidt mere sukker i. Ikke desto mindre er denne opskrift værd at blogge om, idet denne lille forskel alligevel betyder meget for smagen.

Følgende skal bruges:

  • 2 1/4 dl mel (125 g)
  • 3 1/2 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 3/4 tsk salt
  • 3 dl mælk
  • 4 æg
  • 1/4 dl vand
  • Smør til panden

Start med at hælde mælk, vand og æg i en stor skål, og rør godt rundt.

Tilføj herefter sukker, salt og vaniljesukker. Tilføj mel lidt efter lidt, og brug gerne en stavblender til at piske, så melklumper undgås.

Lad pandekagedejen hvile i en 20 minutters tid under et viskestykke. Varm herefter en stor, gerne tykbundet pande og tilføj en smørklat, inden pandekagedejen tilføres.

Der burde være nok til 20-25 pandekager.

Tilberedning: 35 minutter