Marias opskrifter

– Inspiration til økologiske hverdagsretter

Bønne-bønnesalat

Bønne-bønnesalatJeg har for nyligt fået øjnene op for sorte bønners fortræffeligheder. De mætter, de smager godt, og man kan blande dem med stort set alt. Oftest skal der blot lidt citron til – der står i kontrast til bønnernes lidt “tørre” smag – for at få en himmelsk bønnesalat. Bønnerne har dog to ulemper: For det første skal de altid lægges i vand dagen før, så derfor kan man ikke arbejde så impulsivt med dem. For det andet skal de oftest koges i omkring en time, så de egner sig ikke til travle dage, hvor middagen skal klares hurtigt. Men dette er til at overkomme og fordelene opvejer klart ulemperne når først salaten er lavet, og man kan nyde den som sund, mættende garniture.

Bønne-bønnesalaten indeholder to slags bønner: Sorte bønner og friske, grønne bønner. Vi skal bruge følgende:

  • 200 g. sorte bønner
  • 250 g. grønne bønner
  • 2 rødløg
  • 2-3 citroner
  • 1 squash
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk flydende honning
  • Olivenolie

Lad de sorte bønner ligge i blød i koldt vand i mindst 10-12 timer.

Dræn vandet fra bønnerne, skyl dem, og kom dem i en gryde med frisk, usaltet vand med et par laurbærblade. Kog dem i ca. 50 minutter – eller til de er møre – og dræn vandet fra.

Skær imens løg og squash i små stykker, og rist dem på en pande med lidt olivenolie og salt.

Nip enderne af de grønne bønner, og kog dem i lidt saltet vand i 3-4 minutter.

Bland citronsaft og -skal med lidt salt, olie, og flydende honning. Vend de lune sorte og grønne bønner med dressingen, og tilføj løg og squash.

Bønne-bønnesalaten egner sig rigtigt godt som tilbehør til en god økologisk bøf eller frikadeller.

Tilberedning: 55 minutter