Marias opskrifter

– Inspiration til økologiske hverdagsretter

Laks med fiskesauce

Når jeg har haft folk til middag, har jeg i årevis haft denne opskrift som førstevalg: Ovnlaks med fiskesauce og ris (plus diverse grønt).

Fiskesaucen er uden tvivl hovedelementet i retten og passer til det meste fisk, selvom jeg næsten udelukkende har serveret den med laks. Saucen er ret nem at lave, men tager noget tid, idet den ad flere omgange skal koge ind til det halve.

Vi skal bruge følgende til saucen til ca. 4 personer:

  • 2 løg skåret i småtern
  • 2 dl friskpresset appelsinsaft
  • 2 dl vermouth
  • 2 dl fiskebouillon (enten fra terning eller frisk fra fiskehandler)
  • 2 dl fløde

Om saucen: Tag en tykbundet gryde frem og rist løget i lidt olie. Tilsæt herefter den friskpressede appelsinsaft, og lad det simre indtil det er kogt ind til det halve.

Tilsæt vermouth og fiskebouillon og lad det igen koge ind til det halve.

Til sidst – kort før servering – skal du hælde fløden i. Man kan også jævne saucen lidt med maizena eller mel, men det er en smagssag. Jeg foretrækker, at saucen er helt tynd, idet basmatirisene alligevel suger det hele op.

Om laksen: Der skal være 1 til 2 laksebøffer pr. person, og de skal have ganske kort tid i ovnen – ca. 10-12 minutter på 200 grader. Jeg ynder at putte en blanding af friske tomater og revet ingefær ovenpå, men au naturel er også bare dejligt.

Tilberedning: 35 minutter